Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος - Έδινε μάχη με τον Κορωναϊό



 Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος σε ηλικία 90 ετών στην στρατιωτική κλινική για ασθενείς με κορωνοϊό στη συνοικία Καράμπουρμα του Βελιγραδίου όπου νοσηλευόταν από τις 4 Νοεμβρίου όταν και διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευσε χθες σύμφωνα με ανακοίνωση του ιατρικού συμβουλίου που τον παρακολουθούσε και εκοιμήθη σήμερα γύρω στις 7.30 το πρωί τοπική ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 30 Οκτωβρίου ο κοιμηθείς Πατριάρχης πήρε μέρος στη νεκρώσιμη ακολουθία για τον μακαριστό επίσκοπο Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο ο οποίος επίσης έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό και μάλιστα τότε είχε σχολιαστεί δυσμενώς η μεγάλη συμμετοχή λαού στην εκκλησία αλλά και η παρουσία του Πατριάρχη χωρίς μάσκα.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκφράζοντας τη θλίψη του για την απώλεια, του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας.

Ο κυρός Πατριάρχης γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Βίντοβ του δήμου Τσάτσακ και το πολιτικό του όνομα ήταν Μίροσλαβ Γκαβρίλοβιτς.

Τελείωσε το δημοτικό στο χωριό του και το Γυμνάσιο στο Τσάτσακ και στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία στο Πρίζρεν. Ακολούθησε η εγγραφή του στη Θεολογική σχολή του Βελιγραδίου και με την ολοκλήρωσή των σπουδών τοποθετήθηκε καθηγητής στη Θεολογική του Πρίζρεν.

Το 1959 χρίσθηκε μοναχός στο μοναστήρι της Ρακόβιτσα από τον τότε πατριάρχη Γερμανό.

Παράλληλα έκανε μεταπτυχιακό στη Θεολογική σχολή της Αθήνας

Το 1974εκλέχτηκε επίσκοπος Μοράβα και ένα χρόνο αργότερα εκλέχθηκε επίσκοπος Νις.

Η Αρχιερατική Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας τον εξέλεξε Πατριάρχη Σερβίας στις 22 Ιανουαρίου 2010 και στις 23 Ιανουαρίου έγινε η ενθρόνισή του.

Previous Post Next Post