O «τρομερός» «Ιανός» αποδείχτηκε τελικά απλή τοπική κακοκαιρία - Δείτε εικόνες και βίντεο (upd)

 


Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» βρίσκεται στην Δυτική Ελλάδα χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στους κατοίκους.

Έχουμε απλώς μερικές βροχές και κάποιους ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από περιορισμένου αριθμού ειδοποιήσεις για κοπές δέντρων στην Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο.

Οι περιοχές που θεωρητικά θα «κτυπηθούν», είναι οι Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Νεώτερες εκτιμήσεις, πάντως, κάνουν λόγο για μερική μετατόπιση της πορείας του Ιανού, καθώς δεν αναμένεται να εισχωρήσει στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου.

Μετά τις 3 τα ξημερώματα ξεκίνησε η βροχή και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν έντονα φαινόμενα.

Την πορεία του Ιανού προς την Ελλάδα, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοπόιησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης.

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών, οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε βίντεο πώς κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας:


Ο κυκλώνας Ιανός επηρεάζει με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους τη δυτική Ελλάδα, επεκτείνοντας το μέτωπο της καταιγίδας από τα νησιά του Ιονίου, αλλά πέρνα αυτού ουδέν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Τις επόμενες ώρες, το φαινόμενο θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο ίδιο τόξο, καλύπτοντας τις δυτικές ακτές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Στις ακτές της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης έφτασε νωρίτερα, ενισχυμένη με χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), η κακοκαιρία «Ιανός».

Στη Ζάκυνθο το σκηνικό θυμίζει βαρύ χειμώνα, καθώς από το πρωί, στο νησί, πνέουν ισχυροί άνεμοι και βρέχει σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα πρώτα προβλήματα.


Previous Post Next Post