Γιατί βάζουμε ασβέστη στα γλυκά του κουταλιού; Πως το κάνουμε;

 


Ο ασβέστης σε κάποια παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού ήταν ένα πολύ συνηθισμένο υλικό, που ακόμη το συναντάμε σε τοπικές συνταγές και σίγουρα «ξενίζει» τους νεότερους. Ας γνωριστούμε μαζί του.

Σύκο, βερίκοκο, κεράσι και μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού ανήκουν στις συνταγές που είναι πολύ πιθανό να δείτε στα υλικά τους να σας ζητούν και ...ασβέστη. Ουσιαστικά τον θέλουν για να φτιάξουν ασβεστόνερο και να αφήσουν τα φρούτα για κάποια ώρα μέσα, καθώς το ασβεστόνερο έχει την ιδιότητα να σφίγγει το φρούτο -κι ένα σφιχτό, κρουστό φρούτο επιτρέπει στη διαδικασία του βρασμού να ολοκληρωθεί και αναβαθμίζει την τελική εικόνα του γλυκού. Γενικά ο ασβέστης και το ασβεστόνερο χρησιμοπούνται μόνο σε μαλακά κι ευαίσθητα φρούτα που αλλιώς δε θα άντεχαν την κατσαρόλα.

Πού θα βρείτε ασβέστη για γλυκά του κουταλιού. 

Τον ασβέστη θα τον προμηθευτείτε κανονικά από μαγαζιά με οικοδομικά υλικά -δεν πρόκειται για μια ειδική κατηγορία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζητήσετε συγκεκριμένα «σβησμένο ασβέστη».Υπάρχει διαδικασία να σβήσετε μόνοι τον ασβέστη στο σπίτι, αλλά δε συντρέχει κανένας λόγος να μπλέξετε μ' αυτό απ' τη στιγμή που πωλείται έτοιμος στο εμπόριο.

Για να φτιάξετε ασβεστόνερο για γλυκά του κουταλιού, θα ανακατέψετε καλά 2 κουταλιές της σούπας σβησμένο ασβέστη σε 2 λίτρα νερό και στη συνέχεια θα σουρώσετε από την πιο λεπτή σίτα που έχετε. Ανάλογα τη συνταγή σας, τα φρούτα θα χρειαστεί να μείνουν σ' αυτό το ασβεστόνερο από 1 έως 4 ώρες, πριν συνεχίσετε τη διαδικασία.

Previous Post Next Post